Den Första Resan


Den Första Resan (Swedish)

This book has additional recommendations which was developed with help of parents, librarians, pedagogs as well using material from Bokunge.se. You are welcome to download the recommendations in Swedish HERE

Cardboard children's book, 7 facing pages + cover

ISBN: 9789198421910

Illustrations: Tania Goryushina

Language: Swedish

Size: 29x21 cm.

Ask for this book in Swedishh libraries or BUY this book via: BOKUS, ADLIBRIS

Recensioner:

Annika Malm, BTJ

Bilderbok. Bokens titel, Den första resan, skapar nyfikenhet. Att resa kan ju vara så mycket. Speciellt tillsammans med barn och deras nyfikenhet och fria förhållande till nya erfarenheter. I den här boken är det en rätt stor kaninfamilj som bestämt sig för att göra en lång resa. På det första uppslaget i det generösa formatet ser läsaren hur kaninfamiljen planerar resan hemma. Perspektivet på bostaden är uppifrån, för det mesta, och vi bjuds in att studera allt som sker i hemmet. Väskorna packas och en buss tar familjen till flygplatsen och vidare med en båt. Familjen kommer till slut till en ö, långt borta, där det bjuds ananas och bananer i stället för morötter. De svindlande bilduppslagen styr helt berättelsen och gör att texten blir underordnad. I bilderna vimlar det av händelser och uppslag till nya händelser/berättelser. Längst ner på sidorna finns dessutom frilagda bilder för att till exempel känna igen eller orientera sig i de myllrande bilderna. Färgskalan och mustig och över bilderna ligger en lite sotig effekt som gör dem spännande. Texten på bokens baksida uttalar tydligt hur det är tänkt att pedagogiskt leka med den här berättelsen. Tania Goryushina är flerfaldigt utbildad konstnär och ger ut boken på eget förlag i Sverige.

Barnboksfamiljen - 07 apr 2018

En bok som handlar om hur en kaninfamilj planerar och ger sig ut på en resan tillsammans mot semesterorten. Boken är framförallt ett litet konstverk, med stora detaljerade uppslag där författaren finurligt nog på varje uppslag gjort "Hitta på sidan" och några bilder på djur och annat som finns på det myllrade uppslaget. En rolig lek som skapar förutsättningar för boksamtal, förstärker inlärningen av ordförråd - och framförallt skapar ännu en rolig del i bokläsningen. På andra sidan så har varje uppslag en text för historien. Dom två grejerna ihop gör även att när man är klar med letning + prat + läsning så har man hunnit granska uppslaget och lagt märke till alla små roliga grejer. Illustrationerna är verkligen fina i denna boken, framförallt blir jag lite extra kär i bilden när familjen sitter med en världskarta framför sig och planerar. Pappan sitter med minstingen i knät, nr 2 och 3 leker vilt på golvet och fjärde sitter på pottan. Roligt med en familj med fyra barn! En bra bok att läsa om man just planerar barnens första resa och läsa ihop, men även annars med. En bok som verkligen uppmuntrar till boksamtal! Om man som förälder vill ge sig in i diskussioner med barnet och fundera och leka - då är nog denna boken finemang! Man ska inte vara läsa igenom den snabbast möjligt för att få den avklarad - låt den ta tid och var kreativ under läsningen! Roligt också att författaren ger ytterligare råd hur man kan använda boken påhittigt.

Camilla Engelberg 2018-02-26

Min yngsta pojke på tre år tycker mycket om att se på illustrationerna och upptäcka de olika figurerna som man kan leta efter tillsammans. Vi tycker båda om att det händer mycket på bilderna som vi kan prata om. Vi älskar också att den har så starka och fantasifulla färger!

Karin Lingman 

Den första resan tycker jag är en helt fantastisk bok. Du upptäcker nya detaljer varje gång du läser den, så den blir både rolig att höra och rolig att läsa.

Jag kan sitta länge med min systerson och fantisera på varje sida, men det är lite text så när de behövs kan den även läsas jätte fort;).

Alexandra Larsson Jacobson

En bok med fina illustrationer som man kan läsa om och om igen och hela tiden hitta nya historier och detaljer.Save

Save